MGP, norsk finale, oppsummering

(Dette blir skrevet fortløpende. Gdder ikke kjøre stavekontroll, ikke klag.)

Så er det endelig finale, etter endeløse delfinaler. Spektrum er fullt, og det er selvfølgelig feststemning med stor kosefaktor. Alexander Rybak åpner ikke uventet kalaset.

Vertene kommer i bunader, som må være forbanna varmt. Vi hopper ut idet:

A1 er litt A4, lizzom. Døll låt, men det hadde kanskje hjulpet om de ikke lot som om de var tenåringer lenger. Låta subber avgårde, låter som typisk radiovennlig softpop. Publikum jubler høflig.

Så kommer Maria Storaas Haukeng på scenen; Hun har heldigvis blitt kvitt de forferdelige buksene hun brukte tidligere i konkurransen. Søt dame og flott stemme, men stylistens valg gjorde henne 15 år eldre. Uansett: Låta er ikke ulik hennes forrige GP-hit. Den vant ikke, den heller.

Og her kommer Venke Knutson, en av Norges desidert vakreste damer. Hun er både heit og søt. Grei poplåt, min favoritt hittil, men det er ingen vinner. (Dessuten er den tekstmessig sterkt anti-feministisk, så om den skulle vinne måtte likestillingombudet uansett tatt affære og bedt om omkamp.) Og det spiller det ingen rolle at hun er en av landets peneste; Hun er påkledd og veldig lite ludriøs. Slikt holder ikke, hverken sørover eller østover. Fabian Stang ser perpleks ut. Svenskene har derimot lært leksa, se bare på Charlotte Perelli.

Per snakker med noen briter som har kommet hit. «Who’s your favorite? And don’t say Venke.» «Um…Venke,» sier gjesten. «I told you not to say that!» Ikke alle som ser på GP spiller på laget ditt, Per. Uansett.

Bjørn Johan Muri synger Yes man. Typisk P4-låt. To karer vaser rundt i bakgrunnen, og han ser ut som han kommer rett fra burgersjappa på kjøpesenteret. Seriøst, kunne han ikke pyntet seg litt? Null karisma. Uansett: han er jo veldig populær, så det går vel veien.

Så kommer Maria Arredondo. Nok en nydelig jente med en fin stemme og alt for mye klær på. Låta er skrevet av Rolf Løvland, dere! Grand-prix-kongen! Han har skrevet to vinnerlåter og er mao Norges Johnny Logan! Oioioi…modulering! HVEM SÅ DET KOMME?!!!

Per Sundnes hevder at Norge har de beste sangerne, de beste låtskriverne og til og til og med de beste danserne; «De e i verdensklasse!» sier han og publikum jubler høflig. Så breakdancer gutta, litt som du ser i skolegårdene i det ganske land. Det er typisk norsk å være god. Eller whatever.

Aleksander Stensrud ser ut som han kommer rett fra strategimøte fra en ny gründerbedrift. Standard europop. Grei stemme, men både han og låta mangler sex-appeal. dessuten er det ingen spesielle hooks.

Så snakker Per med Maria. «Du har vist meg et konkurranseinstinkt,» sier Par. «Ja,» sier Maria. OK.

Didrik Solli-Tangen starter med å synge The Rose. Han er litt mer stæsja opp enn Aleksander, men er langt ifra harry nok til å gjøre intrykk på kontinentet; Mer solarium og skjeggstubber ville nok hjulpet litt. Låta er jo vanvittig døll, noe fra en Lloyd-Webber musikal eller den sedvanlige Celine Dion-låta fra soundtracket til en Michael Bay-film. Men stemmen imponerer når han smeller til, det skal han ha, sund det tar halvannen en time. Han får nok masse stemmer uansett.

Alle klapper. Artistene er enige om at alle deltagerne er veldig flinke. Men de vil gjerne vinne også. Selv om det er topp bare å ha kommet helt hit. Jepp.

Så: Keep of Kalessin. Svartmetallen skrider inn på MGP-scenen. «Vi driver med musikk. Iallfall mener vi det sjøl.» Glis. En champagnekork spretter i bakgrunnen. «Om vi vinner, tar vi et glass champagne. Eller en torsk.»* Svartmetallere med humor? Verden står faen ikke til påske. De får en stemme for den kommentaren. Låta er grei nok, men savner jo liksminken litt. Hva kan jeg si? Jeg er tradisjonell av meg.

*Det har blitt påpekt for undertegnede at KoK ytret at de skulle ta seg «en karsk», ikke «en torsk». Dette er jo selvfølgelig langt mer logisk, og jeg får bare skylde på at jeg ikke fulgte så nøye med på introduskjonssnuttene, og var mer fokusert på å fylle vinglasset. Siden jeg synes torsk generelt er morsommere, lar jeg dog teksten stå uendret. Ikke gidder jeg å rette skrivefeilene heller.

Så kan man stemme for de fire som skal gå helt til siste runde, så NRK kan tjene enda mer penger. Mens det fpregår markerer vi 50-års jubileum for konkurransen alle elsker å hate. Det betyr at Bobbysocks, Løvland og Rybak blir dratt frem på scenen for å si hei, og så begynner kavalkaden. Ah, skjelettdrakten til Teigen. Og splitthoppet Teigen. Og fantastiske Samii Ednan, Norges feteste bidrag noensinne. Faen som jeg elsker den låta. Åge synger at bjørnen sover mens det glipper litt i øynene mine også. Kate Gulbrandsen minner om at grungerockens inntog avverget ozonhullkrisen. Jahn Teigen er fortsatt optimist, selv etter ørten tap. Definisjonen på galskap er som kjent å gjøre det samme og vente en forskjellig resultat. Silje Vige. Wig Wam. Sammendraget varer i to minutter. Så mye for kringkastingshistorie.

De fire som skal stå igjen blir valgt. Bjørn Johan Muri går videre. Ingen bombe. Han vinner nok hele rukla.

Nummer to er…Didrik! «Hvordan er det i Spektrum?» spør Per. «Det er helt RÅÅÅÅTT!» lyver han.

Keep of Kallessin går videre. Fett. Tenker det blir Maria som nummer fire.

Didrik og Bjørn Johan: «Det er så gøy, hihihi. Kan ikke slippe smilet, hahaha» Jubel. Stønn.

Nummer fire er…A1! Kødder du? OK, da har vi fire karer som skal videre. Det er bare å håpe på Keep of Kallessin. Ingen av dem har nubbsjangs i finalen uansett.

Ingrid Bjørnovs Grand Prix-fabel. Star Wars-rulletekster. Det kunne vært fra showet hennes, og er mao det aller beste med hele finalen. Bjørnov pisser på alle her.

A1 synger refrenget fra Mil etter mil. De er ikke høyere enn Sundnes, og han er bitteliten. Jøss.

Ørland gir toppscore til Keep.

Flybyen Bodø gir til Didrik. Fabian Stang er sikkert glad.

Skien gir til Didrik. Didrik tar ledelsen.

Sarpsborg/Sasjborr gir til Keep seieren, men Didrik leder med 2000 stemmer.

Landet er nå delt i fem.

Jørn Hoel i nord gir seier til: Didrik!

Kristine Gulbrandsen i vest gir seieren til: Didrik. Blir vanskelig å ta ledelsen fra ham nå.

Midtnorge gir til: Didrik. Jeg tror ikke denne srømmen snur.

Lars Fredriksen for Sørnorge: Didrik. Og Didrik vinner altså glætt, med mindre hele Østlandet stemmer på Keep of Kallessin.

Benedicte Adrian gir for østlandet…og Didrik tar seieren for alle metroseksuelle kelnere i det ganske land. My Heart Is Yours Will Go On, men ikke lenger enn mulig viderekvalifisering neste år. Gudd natt, Nårvei!

EPILOG: Med hjartet på rette staden åpner med 20 sekunder av Itchykoo Park. Mer kvalitet på 20 sek enn 2 timer og 10 minutter. Satan.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s